0 producten

AHA’s

AHA’s

Fruitzuren, beter bekend als Alfa Hydroxy Acids (AHA’s), zijn niet meer weg te denken uit onze huidverzorgingsproducten. Maar, wat zijn fruitzuren precies, is het veilig in gebruik en wat kan ik verwachten van deze 'wonder ingrediënten?'

Wat zijn fruitzuren?
Alfahydroxyzuren (AHA's), die ook bekend zijn als fruitzuren, zijn een groep zuren afkomstig van natuurlijke bronnen zoals rietsuiker, zure melk, appels, aardbeien en citrusvruchten. Er zijn vele tientallen verschillende soorten fruitzuren; velen hebben niets met fruit te maken. De scheikundige basisstructuur maakt hen tot groep fruitzuren.

In Amerika (waar de fruitzuren a.h.w. ‘geboren’ zijn), worden fruitzuren nog altijd als het wonder van de 20e eeuw gezien. Wetenschappers zijn het met elkaar eens dat het een van dé belangrijkste ingrediënt in anti-ageing cosmetica is en kan leiden tot een betere chemische peeling en het verminderen van rimpels en fijne lijntjes.

De meest bekende AHA’s voor het gebruik in cosmetica:

 • Glycolzuur (glycolic Acid)
 • Melkzuur (lactic acid)
 • Appelzuur (malic acid)
 • Wijnsteenzuur (tartaric acid)
 • Amandelzuur (mandalic acid)
 • Citroenzuur (citric acid)
 • Puro druivenzuur (Peruvic acid)
 •  Azelaïnezuur (Azelaic acid )

Hoe werken fruitzuren?
De huid
Ik zal beginnen door uit te leggen hoe onze huid werkt. Onze huid is het enige orgaan dat zich maandelijks (4-6 weken) vernieuwd. Oude, dode huidcellen worden dagelijks afgestoten om plaats te maken voor de nieuwkomers. De cellen van onze hoornlaag (buitenste laag van de huid) zijn met kleine haakjes aan elkaar vastgelijmd. Voor deze cellen om los te laten en vervolgens af te schilferen, moet de lijm van de haakjes eerst oplossen. Meestal gebeurt dit vanzelf, maar sommige hebben de neiging aan elkaar vast te kleven, met als gevolg een dikke bovenste huidlaag. Hierdoor raak je langzaamaan je stralende teint kwijt en kunnen poriën verstopt raken. Het gevolg: talg hoopt zich op en de combinatie van bacteriën en talg resulteert uiteindelijk in het ontstaan van puistjes.

Zuurgraad van onze huid (pH-waarde)
Onze huid moet ook waterdicht zijn (anders lopen we vol in bad) en onderliggende structuren beschermen tegen indringen van micro-organismen om zichzelf te beschermen tegen infecties, irritaties, allergieën en uitdroging. Hiervoor produceert onze huid een extra beschermlaagje dat bestaat uit talg, zweet, hoorncellen en water. Beter bekend als de “Zuurmantel”. Deze bepaald de zuurgraad (pH) van onze huid en een stabiele zuurgraad is cruciaal voor de gezondheid van onze huid. De pH van een gezonde huid ligt tussen 4.2 en 5.6. Huidverzorgingsproducten met een lagere pH, hebben een hoog irritatiepotentieel.  

AHA’s
Veel huidproblemen ontstaan doordat het afschilfering proces (desquamatie) van de huid niet goed verloopt. Fruitzuren helpen met het oplossen van de ‘lijm’ tussen de cellen en bevorderen zo het afschilfering proces van de huid. De werking van fruitzuren heeft te maken met de pH-waarde van onze huid. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een pH-waarde onder de 3,0 irritatie, afschilvering en roodheid veroorzaakt.

Wat doet AHA?

 • Brengt de huid in balans                                        
 • Maakt de huid gezond
 • Verbetert de huidstructuur
 • Geeft de huid weerstandsverhoging
 • Versterkt de gevoelige huid
 • Zuivert poriën
 • Verbetert de teint

Hoe gebruik je AHA’s?
Afhankelijk van het gewenste resultaat kies je een product met de juiste combinatie aan fruitzuren. Hier zijn een aantal tips voor het kiezen van het gewenst product:

1. Gebruik je voor het eerst producten met fruitzuren, kies dan een enkel product met AHA’s. Een opstapeling van fruitzuurproducten kan irritatie veroorzaken.

2. Reinigingsproducten met AHA’s werken zeer mild en hebben een polijstende en anti-bacteriele  werking in plaats van een peelende werking. Hierdoor is het geschikt voor veel huidtypes. De LOOkX Derma daily cleanser bevat 3% glycolzuur voor een mild, polijstend effect, maar vooral een diepreinigende en hydraterende werking.

3. Het gebruik van een SPF is cruciaal in combinatie met een fruitzuurproduct. Op dit moment zijn er geen producten op de markt die deze twee combineren in een formule. SPF is namelijk zeer onstabiel in een fruitzuurcocktail.

4. AHA’s werken het beste in een concentratie tussen 5% en 8% en een pH tussen 3 en 4.

Ga langs bij een LOOkX huidexpert bij jou in de buurt voor persoonlijk huidadvies.

Charlotte Favot

Liefs, Charlotte
 

International LOOkX Skincare & Make-up expert