0 producten

Hoe is de huid opgebouwd?

Hoe is de huid opgebouwd?

De huid is ontzettend fascinerend! Ze bestaat per vierkante meter uit ongeveer 3 miljoen cellen, 1 meter haarvaatjes, 80 zweetklieren en 35 zenuwuiteinden. In deze blog leg ik je uit hoe de huid is opgebouwd.

De huidlagen

Opperhuid (epidermis)
De buitenste laag van jouw huid heet de ‘opperhuid’ en is de werkelijke beschermlaag tegen invloeden van buitenaf. De gemiddelde dikte is 0,1 mm, en op jouw gezicht is dit slechts o,02 mm. De opperhuid bestaat uit verschillende lagen:

Hoornlaag
Dit is de bovenste laag van de opperhuid en speelt een belangrijke rol bij de vochtverzorging en de bescherming van de huid. De cellen van deze laag zijn als bouwsteentjes op elkaar gestapeld. De ruimte tussen deze cellen wordt opgevuld met een vetachtige stof. Dit vormt samen de barrièrelaag van onze huid.

Is deze laag gezond? Dan ziet jouw huid er egaal, glanzend en jeugdig uit! Maar als deze laag beschadigd is, zal de huid vocht verliezen, waardoor zij verder uitdroogt en er huidproblemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem ontstaan. Hierdoor kan het huidverouderingsproces versnellen.

Korrellaag
Deze laag speelt een belangrijke rol in de vochtverzorging van de huid.

Stekellaag
Deze laag zorgt voor de huiddichtheid en versteviging.

Basale cellaag
Belangrijke laag voor de celvernieuwing en het herstel van de opperhuid.

Lederhuid (dermis)
Dit is de tweede grote huidlaag van jouw huid en bestaat uit een stevige constructie van bindweefsel:

  • Bloedvaten: voor het aanvoeren van voeding en zuurstof.
  • Lymfevaten: voor het afvoeren van afvalstoffen.
  • Zenuwen: zorgen voor tastgevoel, en het voelen van pijn en temperatuur.
  • Tagklieren: om de huid vettig te houden en haar te beschermen tegen uitdroging.

De lederhuid regelt de voeding van de opperhuid, en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Daarnaast worden virussen en bacteriën in deze huidlaag herkend en onschadelijk gemaakt.

Onderhuidse bindweefsellaag
Dit is de overgang tussen de lederhuid, en de spieren en pezen in jouw lichaam. Deze laag bestaat vooral uit vet en bloedvaten, en dient als een extra beschermlaag.

Wist je dat het huidoppervlak bij volwassenen wel 1,5 tot 2 vierkante meter kan zijn en daarbij wel 15 tot 20 kilo kan wegen?


Huidverzorging 

Bij alle huidproblemen, klein en groot, is het belangrijk om de barrièrelaag te herstellen voor langdurig resultaat. Goede huidverzorging is dan ook essentieel voor het gezond houden van jouw huid.

LOOkX Skincare biedt je de ideale oplossing in deze eerste stap naar een gezonde en stralende huid. Onze producten uit de Balance-lijn, LOOkX Balance oil en Balance cream, werken intensief om de huid in een zo kort mogelijke tijd in de best mogelijke conditie te krijgen. De olie en crème werken in harmonie samen om het tekort aan huideigen lipiden (vetten) aan te vullen, de vochtbalans te herstellen en de huid tot rust te brengen voor een gebalanceerde huidconditie.

Tatjana Heesbeen-SchaapVeel liefs, Tatjana 

Content Marketing Manager