0 producten

Ouderdomsvlekken – Tips van Cindy

Ouderdomsvlekken – Tips van Cindy

Heb jij kleine, bruine vlekjes op je gezicht, hals en andere delen van je lichaam, en ben jij benieuwd of dit ouderdomsvlekken zijn? Lees verder, misschien geef ik antwoord op jouw vragen!

Wat zijn ouderdomsvlekken? 
Ouderdomsvlekken zijn kleine verkleurde plekjes op de huid die donkerder zijn dan je normale huidskleur. Meestal hebben deze vlekken een bruine, grijze of zwarte kleur. De vlekjes komen het meest voor bij mensen van boven de 40, maar in sommige gevallen kunnen ze ook eerder ontstaan. Ze komen meestal voor op plaatsen die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals je gezicht, decolleté, onderarmen, voorhoofd, schouders en handen.  

Zijn ouderdomsvlekken gevaarlijk? 
Ouderdomsvlekken (lentigo senilis of lentigo solaris) zijn een vorm van pigmentvlekken en worden ook vaak levervlekken genoemd, wat vooral komt door de kleur die de vlekken hebben. Over het algemeen kunnen deze vlekken geen kwaad en zijn ze niet slecht voor je huid. Wel zijn ze vaak een teken dat je huid in het verleden beschadigd is geraakt. Wanneer een ouderdomsvlek van grootte, vorm of kleur veranderd, gaat jeuken of bloeden, raad ik je aan om deze vlekken na te laten kijken.  

Hoe zien ouderdomsvlekken eruit? 
Je herkent ze aan de volgende kenmerken: 

  • Een ouderdomsvlek heeft vaak een bruine of zwarte kleur, maar grijze vlekken komen ook voor. 

  • De kleur is meestal egaal, zonder lichte of donkerder stukken 

  • De randen zijn duidelijk en scherp 

  • De vlekken liggen vlak op de huid 

  • De grootte van de vlekken kan variëren van zeer kleine vlekjes tot vlekken met een doorsnede van meer dan twee centimeter 

Hoe ontstaan ouderdomsvlekken? 
Hyperpigmentatie is een veel voorkomend huidprobleem. Er zijn vele redenen waarom iemand hyperpigmentatie kan ontwikkelen, zoals overmatige blootstelling aan UV-straling, erfelijke aanleg, leeftijd, hormonale invloeden, ontstekingen of letsel.  

Onder invloed van o.a. UV-straling worden de pigmentcellen in onze opperhuid geactiveerd en wordt het eiwit, melanine, aangemaakt. Dit eiwit beschermt vervolgens het DNA van onze cellen tegen de schadelijke invloed van UV-stralen.   

Bij een overmaat aan UV-straling kunnen de pigmentcellen in de war raken of beschadigen, waardoor pigmentvorming en verspreiding in de huid beïnvloed wordt. De melanine in de huid gaat dan samenklonteren en ieder contact met de zon zorgt voor extra beschadiging (deze loopt in der jaren op).  
 LOOkX Sun fluid SPF 30LOOkX Moisture creamLOOkX Moisture serum
Hoe kan ik ouderdomsvlekken voorkomen?
 
Voorkomen is altijd beter dan genezen! Er zijn een aantal dingen die jij kunt doen:  

Zonbescherming 
Gebruik een goede zonbescherming wanneer je naar buiten gaatzowel in de zomer als in de winter. Ook op bewolkte dagen. LOOkX Sun fluid SPF30 is niet alleen een UVA- en UVB-beschermer, maar werkt ook kalmerend, hydraterend, herstellend en voorkomt het pigmentvorming.  

Hydrateren 
Een gezonde huid is gehydrateerd en gevoed. Houd je huid soepel door twee keer per dag een moisturizer te gebruiken. Vocht (water) in de huid absorbeert warmte en draagt zo bij tot extra bescherming tegen UV-straling. LOOkX Moisture cream en LOOkX Moisture serum zijn de perfecte dorstlessers voor iedere huid. 
LOOkX Derma skin repair acid peelLOOkX Vitamin C intense peelLOOkX Vitamin C intense mask
Hoe kan ik ouderdomsvlekken verwijderen? 
Dit is mogelijk, maar geen makkelijk proces. De meeste behandelmethodes zijn in staat om de donkere vlekjes langzaam maar zeker wat lichter te maken.  

Fruitzuur peelings (zoals AHA) 
Tijdens een fruitzuurbehandeling wordt een mix van zuren op de huid aangebracht om de bovenste huidcellen te verwijderen. Naast hun peelende werking hebben fruitzuren ook een blekende en oplichtende werking en zorgt het, bij regelmatig gebruik, voor gezondere cellen en een snellere celvernieuwing. LOOkX Derma skin repair acid peel is een effectieve en veilige peeling op basis van fruitzuren die jij thuis kunt gebruiken.  

Vitamine C-derivaten.  
Vitamine C-derivaten (stoffen die afgeleid zijn van vitamine C) hebben bewezen dat ze relatief effectief zijn tegen hyperpigmentatie. Vitamine C heeft onder andere een oplichtende, verfrissende, herstellende en blekende werking. LOOkX Vitamine C intense peel en LOOkX Vitamine C intense mask zijn ideale producten om te helpen bij het verminderen van ouderdomsvlekken 

Retinol/vitamine A-derivaten  
Retinol en vitamine A-derivaten (stoffen die afgeleid zijn van vitamine A) zijn relatief effectief, maar kunnen de huid irriteren en gevoeliger maken voor de zon (wat de mate van ouderdomsvlekken kan verergeren). Gebruik hierom altijd een zonbescherming in combinatie met retinol producten. LOOkX Retinol2ndG producten hebben een time-release afgifte in de huid, waardoor ze effectiever en veiliger zijn in gebruik.  

Er bestaan ook intensievere behandelingen die alleen door een dermatoloog uitgevoerd kunnen worden. Raadpleeg jouw dermatoloog voor meer informatie.  

Het is belangrijk dat jij uiteindelijk een behandeling kiest die bij jou past. Handig om te weten: een behandeling voorkomt niet dat de vlekjes nooit meer terugkomen. Jouw huid zal altijd gevoelig blijven voor vormen van hyperpigmentatie. Zorg dat je je huid goed hydrateert en beschermt tegen de zon. 

Cindy van der PeetVeel liefs, Cindy 

LOOkX Founder