0 producten

Pigmentvlekken voorkomen en behandelen - Charlotte legt uit

Pigmentvlekken voorkomen en behandelen - Charlotte legt uit

Ruim 21% van de consulten bij de cosmetisch dermatoloog gaat over pigmentvlekken. Hoe ontstaan pigmentstoornissen en hoe kun je het behandelen? Lees snel verder...

Wat is pigment? 
Pigment is in feite een kleurstof die wordt aangemaakt door cellen in de opperhuid: oftewel melanine. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van je huid, maar ook voor de kleur van je haar en de iris van jouw ogen.  

Melanine absorbeert UV-straling en beschermt zo de huid tegen zonneschade. Pigment heeft dus een beschermende functie. Een donkere huid absorbeert maar liefst 25% meer UV-stralen dan een blanke huid. Mensen met een donkere huid hebben niet zozeer méér melanocyten (pigmentcellen) dan mensen met een lichte huid, maar de pigmentkorrels zijn groter, en er worden meer pigmentkorrels afgegeven.  

Hoe ontstaan pigmentvlekken? 
Bij een verstoring van de huid, zoals te veel blootstelling aan de zon, kunnen de pigmentcellen in de war raken en daardoor pigment gaan ophopen op een bepaalde plek. Zo ontstaat een pigmentvlek.  

Wacht niet met het beschermen van je huid als er al pigmentvlekken zijn ontstaan. Zonneschade wordt namelijk 'in de huid opgeslagen': in de jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven. 

Andere oorzaken 
Toch is de zon is niet de enige boosdoener, er zijn vele oorzaken voor de vorming van pigmentvlekjes, denk aan: 

  • Verwonding aan de huid (bijv. schaafwondjes, snijwonden, etc.) 

  • Hormoonschommelingen (bijv. stoppen of starten met de pil, overgang, zwangerschap) 

  • Chronische warmte (bijv. warmtedeken)  

  • Chronische druk (bijv, strakke riem of behabandjes) 

  • Ontstekingen (bijvvbij acne)  

  • Genetisch (bijv. sproetjes)  

  • Medicatie (bijv. antibiotica) 

  • Fototoxische reactie, (bijv. op bergamotolie) 

  • Ouderdom 

Wat is een pigmentvlek precies? 
Pigment is in feite een kleurstof, melanine, die wordt aangemaakt door de pigmentcellen in de opperhuid. Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, maar ook voor de kleur van je haar en bijvoorbeeld de iris van de ogen. Melanine absorbeert UV-stralen en beschermt zo de huid tegen zonneschade.  

Pigment heeft dus een beschermende functie. Een donkere huid absorbeert maar liefst 25 procent meer UV-stralen dan een blanke huid. Mensen met een donkere huid hebben niet zozeer méér melanocyten (pigmentcellen) dan mensen met een lichte huid, maar de pigmentkorrels zijn groter, en er worden meer pigmentkorrels afgegeven.  
Bij een verstoring aan de huid, bijv. te veel aan zonlicht, kunnen de pigmentcellen in de war raken. De in de war geraakte pigmentcellen zorgen voor een ophoping van pigment op een bepaalde plek en zo ontstaat een pigmentvlek. 

Moet ik dit in de gaten houden 
Het is goed om niet te wachten totdat er pigmentvlekken zijn ontstaan, maar al vroeg aandacht te geven aan het beschermen van je huid.  Zonneschade wordt namelijk 'in de huid opgeslagen': in je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.   


Pigmentvlekken behandelen 
Voor hyperpigmentaties bestaan twee behandelingen, een chemische en een plantaardige. 

Chemische opblekende middelen, die vaak hydroquinone bevatten, maken de huid een stuk lichter. Maar, hydroquinone heeft veel negatieve bijeffecten. Het kan bijvoorbeeld allergische reacties veroorzaken en de pigmentaties verergeren. Daarom is gebruik van hydroquinone in veel landen, ook bij ons, verboden.  

Plantaardige stoffen die de huid lichter maken zijn veiliger en net zo effectief, als ze maar consequent worden gebruikt. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn: zoethout, berendruif (Arbutin), rijst, kiwi en moerbei. Ze worden veelal gecombineerd met melkzuur en vitamine C. Daarnaast beschermt het de huid tegen zonschade en reguleert het de vorming van melanine. (externe bron) 

Welke producten kan ik het beste gebruiken? 

Gebruik hiervoor dagelijks een product met een zonnefilter van minimaal SPF 30. LOOkX Sun fluid SPF 30 voorkomt pigmentvlekken, beschermt de huid tegen de verouderende UVA-straling, kalmeert de huid en biedt bescherming tegen luchtvervuiling dankzij de toevoeging van een unieke plantstamcel extract van de tomatenplant.   

De LOOkX Smart 4-in-1 protection primer is ook een echte must-have. Naast een infrarood bescherming, wordt de huid ook beschermtegen luchtvervuiling, blauw licht van jouw apparaten en huidveroudering 

Onze nieuwste professionele peeling voor thuis mag ook zeker niet ontbreken! De LOOkX Derma skin repair acid peel is zeer geschikt voor de huid met duidelijke tekenen van huidveroudering en verheldert & vermindert pigmentvlekken.  

Jkunt bestaande pigmentvlekjes oplichten met de LOOkX Derma daily cleanser met 3% glycolzuur en de LOOkX Derma Skin polish pads verrijkt met een cocktail aan fruitzuren. 

Shop nu LOOkX Skincare