0 producten

Het verschil tussen UVA- en UVB-straling

Het verschil tussen UVA- en UVB-straling

De zon kan verraderlijk zijn als je deze te veel opzoekt zonder zonbescherming. Je kunt je kwetsbare huid ernstige schade aanbrengen door haar te lang onbeschermd bloot te stellen aan de zon. 80% van vroegtijdige huidveroudering wordt veroorzaakt door externe factoren.  

Hoe werkt de zon eigenlijk?
Regenboog

De kleuren van de zon kun je het beste zien in de vorm van een regenboog: een regenboog is eigenlijk de zon die weerkaats tegen een waternevel. Als we naar de regenboog kijken, begint het van binnenuit met de kleur rood, dit is infrarood licht en maakt 50% uit van de zon. Infrarood is de warmte die je voelt als de zon op je huid schijnt en is alleen schadelijk bij langdurige blootstelling.

In het midden vind je een explosie van prachtige kleuren (oranje, geel, groen, blauw en indigo) en maakt zo’n 40% uit van de zon.

De buitenste laag van de regenboog is violet kleurig, dit is Ultra Violet licht (10%) en is de bekende boosdoener voor onze huid. Dit licht kun je niet zien of voelen en wordt verdeeld in drie categorieën: UVA, UVB & UVC.

UV-straling
UVC-straling is de meest schadelijke variant van straling en staat vaak beken als UVCancer. Deze straling wordt gelukkig door de ozonlaag tegengehouden, waardoor het de aarde niet bereikt. De straling die ons wel bereikt bestaat voor 95% uit UVA-straling en voor 5% uit UVB-straling en zijn het hele jaar door aanwezig.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB?
UVA

UVAging is het meest schadelijk, omdat het voor 20%-30% doordringt naar de epidermis en de grootste oorzaak van huidveroudering is. Het maakt je collageen en vooral je elastine vezels kapot. Ongemerkt kun je dus veel schade oplopen zonder dat je het direct ziet. Door UVA-straling wordt je huid dikker en stugger, en ontstaan er diepe rimpels. Bovendien gaat dit gepaard met een wat gele verkleuring van je huid, rode en bruine vlekjes, en een onregelmatige pigmentatie. Deze straling gaat door wolken en glas heen, er hoeft dus niet altijd zon aanwezig te zijn.

UVB
UVBurning wordt voor 70% door de hoornlaag tegengehouden, maar is wel verantwoordelijk voor rood worden, zonverbranding en bruining van je huid. De SPF op jouw zonbescherming geeft aan in welke mate jouw huid wordt beschermd tegen UVB. Deze straling is voornamelijk aanwezig in de lente en zomer, en is het sterkst op het midden van de dag tussen 12:00 en 15:00 uur, en op hooggelegen gebieden. Wees dus extra voorzichtig tijdens een berg- of wintersportvakantie.

Zonbescherming
Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de UVA- en UVB-straling. Binnen Europa zijn alle producenten van zonbeschermingsproducten verplicht om ingrediënten toe te voegen die tegen beide soorten straling beschermen. Een derde moet verplicht UVA-bescherming zijn. Hoe hoger de SPF, hoe beter jij beschermt bent tegen straling.

LOOkX producten met een zonbeschermingsfactor:

Cindy van der Peet

Veel liefs, Cindy 

LOOkX Founder