0 producten

Verschillende soorten onzuiverheden op een rijtje

Verschillende soorten onzuiverheden op een rijtje

Hi Gorgeous, 

Iedereen heeft er wel eens last van: onzuiverheden. Maar wist je dat er verschillende vormen bestaan? Zodra je weet om welke onzuiverheid het gaat, kun je deze gericht en effectief aanpakken. Ik heb speciaal voor jou een handig overzicht opgesteld: 

Mee-eters 
Wat is een mee-eter?  
Mee-eters, ook bekend als comedonen, zijn verstoppingen van je poriën. Het donkere (Blackheads/ open comedonen) of lichte (whiteheads/gesloten comedonen) verkleurde stipje dat de opening van een haarzakje/ talgkliertje afsluit, heet een mee-eter. Dit is dan ook de eerste stap in een rits van processen dat de huid ondergaat. 

Naast mee-eters zijn er nog andere verschijningsvormen van acne zoals pukkels, puistjes/pustelspapelsabcessen en cystes. 

Pukkels 
Wat is een pukkel? 
Wanneer je mee-eters niet juist behandelt, ontregelt de talgproductie en zwelt het haarzakje op: er ontstaat een pukkel. 

Puistjes/Pustels 
Wat is een puistje? 
Soms wordt de druk in het haarzakje zo groot dat de wanden knappen, de talg dringt dan de omringende huid binnen en er ontstaat een kleine ontsteking. Het pukkeltje is nu gepromoveerd tot puistje. 

Papel 
Wat is een papel? 
Een papel is net als de andere verschillende soorten puistjes die bestaan, zoals pustels en comedonen, een ontsteking in het haarzakje. Papels herken je aan kleine rode of roze bultjes op de huid. 

Wat is het verschil tussen een papel en een pustel? 
Papels komen hoofdzakelijk voor op je gezicht, maar ook op andere “kwetsbare” delen van het lichaam (zoals de borst, nek en rug). In tegenstelling tot pustels, zijn papels in eerste instantie niet gevuld met pus. Een papel wordt vaak ook verward met pustels. Pustels zijn echter iets ernstiger. Het grootste verschil tussen papels en pustels is dat een papel dus geen pus bevat. 

Abces 
Wat is een abces? 
Het belangrijkste symptoom van deze vorm van acne is onderhuidse ontstekingen. Een abces is een met afgestorven materiaal en pus gevulde holte. Door deze ontsteking in een haarzakje, zoekt de talg een andere weg naar buiten. Zo ontstaan er meerdere onderhuidse kanaaltjes met een ontsteking.  

Cysten 
Wat is een cyste? 
Een cyste is een vorm van acne die misschien wel het moeilijkst te behandelen is. Het is pijnlijker en er bestaat meer kans op littekenvorming. Wanneer de talgklieren onderhuids openbarsten door de grote druk, veroorzaakt het een acute ontsteking met roodheid en pijn. Littekens zijn vaak het gevolg. 

Een cyste herkennen 
Bij aanraking, en soms ook zonder, zijn ze pijnlijk. Vaak is de ontsteking al voelbaar voordat er bultjes zichtbaar zijn. 

Tip: Gebruik de juiste huidproducten 
Dagelijkse verzorging van de huid is zeker een aanrader. Gebruik hiervoor een goede reiniger, scrub en dagcrème.  

  • LOOkX Derma skin polish pads zijn met salicylzuur en niacinamide doordrenkte pads die dode huidcellen op een huidvriendelijke wijze verwijderen en mee-eters, pukkels en puistjes voorkomen en verminderen.  

  • Voor de dagelijkse verzorging, bescherming en herstel van de huid is de LOOkX Solution cream de beste optie. Door de toevoeging van een unieke plant stamcel blend worden pukkels en puistjes voorkomen, en worden ontstekingen geremd 

 Charlotte Favot

Liefs, Charlotte 

International LOOkX Skincare & Make-up expert