0 producten

Wat zijn peptiden? - Charlotte legt uit

Wat zijn peptiden?  - Charlotte legt uit

Bij LOOkX combineren we de meest vooruitstrevende laboratoriumtechnieken met de kracht van de natuur om jou te garanderen dat je iets goeds in handen hebt. 

In deze blog willen we een bijzonder huidverbeteringsingrediënt uitlichten, een écht ‘wonder ingrediënt’: peptidenIs het een hype of is de fountain of youth” nu écht gevonden?  

Wat zijn peptiden en wat doen ze nou precies?

Peptiden zijn eigenlijk simpelweg de bouwstenen van elk levend organisme, we kunnen ze gerust één van de bouwstenen van het leven noemen.  

Eiwitten spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze kunnen de activiteit van hormonen reguleren, het immuunsysteem activeren of deactiveren, zorgen voor communicatie tussen cellen en helpen bij het helen van wondjes. Een verbinding van minder dan 50 aminozuren (bouwstenen van eiwit) heet altijd een peptide, een verbinding van meer dan 50 aminozuren is een eiwit.  

Wat doen peptiden? 

Natuurlijke peptiden in onze huid zijn niet hetzelfde die we in cosmetica terugvinden. De peptiden in de huid zijn afkomstig van de eiwitten in de huid die zijn afgebroken door enzymen en sporen de juiste cellen aan om nieuw collageen aan te maken. Collageen is een belangrijk eiwit dat zorgt voor stevigheid van de huid. 

Naarmate we ouder worden, wordt dat systeem minder effectief en maken deze huidcellen minder collageen aan. Door imitatie-peptiden aan de huid toe te voegen krijgen de cellen weer nieuwe en meer impulsen om nieuw collageen te gaan produceren, wat zorgt voor meer stevigheid van de huid. 

Hoe lang moet je cosmetica met peptiden gebruiken voordat je resultaat ziet? 

In tegenstelling tot Retinol- of AHA producten die direct resultaat geven, moet je producten met peptiden enkele weken tot maanden gebruiken voor zichtbaar resultaat. 

Er is echter wel een belangrijk aandachtspunt als het gaat om de beoordeling van claims vanuit de industrie met betrekking tot peptiden. Deze zijn vrij duur als werkstof en zijn enkel effectief bij een bepaalde dosering. Daardoor zijn producten en behandelingen met peptiden kostbaar. Bovendien zijn peptiden stabieler en krachtiger wanneer ze worden gecombineerd met andere effectieve werkstoffen, zoals antioxidanten, Retinol of AHA’s zoals in de producten van LOOkX. 

Peptiden, waar zit het in? 

De naam van een peptide eindigt vaak met een cijfer. Dit geeft informatie over de structuur van de peptide, bijvoorbeeld Tripeptide-10 of pentapeptide-8. Als peptiden zijn verbonden aan vetzuren, wordt de naam van het vetzuur aan het begin genoemd, zoals bijvoorbeeld palmitoyl tripeptide-5 en acetyl tetrapeptide-8. 

Het wordt nog ingewikkelder! 

Vaak worden peptiden verstopt in een ‘zelfverzonnen’ naam. De meest bekende peptide voor gebruik in anti-ageing cosmetica is palmitoyl pentapeptide-3 (Matrixyl). Matrixyl is een van de meest onderzochte veroudering bestrijdende ingrediënten waarvan wordt gezegd dat het even effectief is als Retinol in medische sterkte en effectiever dan vitamine C bij het verminderen van rimpels.  

Het stimuleert de fibroblasten (collageen en elastine fabriek in de huid) om de collageenaanmaak te verdubbelen en de productie van elastine te stimuleren, waardoor je huid dikker en steviger wordt, fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen, en de huid weer gaat stralen.  

Ben je al enthousiast? Wij in ieder geval wel! Het is zeker de moeite waard om bij je volgende beauty buyte letten op deze bijzondere peptiden. 

Shop nu LOOkX Skincare